Custom Pages

Huopatossut neulevarrella

maanantai 19. tammikuuta 2015

Näiden piti valmistua jo joululahjapakettiin, mutta työt veivät taas aikaa harrastuksilta ja joulun alla oli keksittävä jotakin vaihtoehtoista lahjapakettiin käärittäväksi. Idea näihin tossuihin on lähtenyt facebookista, Voihan villasukka -ryhmästä. Ehkä mielenkiintoisimman kekustelun herättäneet tossut joulun alla ja muistaakseni vielä joulun välipäivinäkin. Itselleni tossut toimivat huovuttamiskokeiluna ja kirjoneuleen harjoittelemisena.

Jalkaterään on käytetty Hjertegrarnin Natur Uldia, jota myy ainakin Lankamaailma. Värikartta on laaja, myös monivärisiä lankoja löytyy. Itse tykkään tehdä malliin ihastuessani samaa mallia monella eri värillä, jolloin värikartalla on merkitystä. Näissä tossuissa lanka ainakin huopui todella hyvin jo ensimmäisessä pesussa.

Tossun jalkaterän tein tavallisen villasukan tavoin nro. 6 puikoilla. Silmukkamäärä on sama kuin Novitan 7 veljestä neuloessa ko. kokoa, varteen tein vain kolme kierrosta, jonka jälkeen aloitin vahvistamattoman kantapään. Kantatilkun vierestä poimin yhden puikon silmukkamäärän ja kolme ylimääräistä silmukkaa. Sen jälkeen jatkoin sukan terää tavalliseen tapaan tehden myös lisättyjen silmukoiden kavennukset.

Tossun pituuden ennen huovutusta laskin seuraavasti; jalkineen koko (38) josta miinustin 14 (=24) ja kerroin sen 1,4, josta sain pituuden 33,6 cm. Kärjen kavennukset tein sädekavennuksina. Tossut pesin kertaalleen käsipyyhkeen kanssa 40 asteen pesussa 800 linkouskierroksella. Tossujen sisällä ei ollut mitään pesun aikana; eivät huopuneet tästä huolimatta yhteen. Pesun jälkeen muotoilin tossut käsin ja harjasin pinnan juuriharjalla.   Juuriharjalla harjaamalla pinnasta tuli pehmeämpi ja hieman nukkainen.

Varren tein jälkikäteen luonnonvalkoisesta Novitan 7 veljeksestä ja punaisesta Gjestalin Jannesta (Jannea myy ainakin Lankamaailma) 3,5 koon puikoilla, kokonaissilmukkamäärä oli 80 silmukkaa.  Viiden sileän neulerivin jälkeen tein nirkkoreunan; langankierto, kaksi silmukaa oikein yhteen koko kierroksen verran, seuraava kierros normaalisti. Nirkkoreunan jälkeen viisi sileää kierrosta jonka jälkeen aloitin kuvion teon. Kuvion jälkeen taas viisi sileää kierrosta ennen nirkkoreunaa ja nirkkoreunan jälkeen viisi sileää, neljännellä ja viidennellä kierroksella kavensin jokaisella puikolla yhden silmukan. Viimeisenä tein joustinneuletta (16s/puikko) tarvittavan määrän, jotta reunan pystyi ompelemaan tossuun kiinni.


Viimeistelynä neulotun varren kiinnittäminen ja nirkkoreunojen kääntäminen muotoonsa ja pikainen höyrtyyäminen. Seuraava huopatossupari on jo puikoilla, tuohon varteen en niin paljoa ihastunut, että kehitän seuraavaan pariin jotain uutta.

Lämpimät ne varmasti ovat, mutta tällä hetkellä niille ei ole käyttöä; omiin jalkoihin liian pienet ja joululahjojen joukosta nämä myöhästyivät noin kuukauden verran. Jäävät siis odottelemaan pääsyä käyttöön.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti